O Γιώργος Σ. Ατσαλάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι Οικονομολόγος απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε). Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Οργάνωση και Διοίκηση από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Επίσης κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πολυτεχνείο Κρήτης στην Πρόβλεψη χρηματιστηριακών αγορών και είναι μέλος του εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.
Είναι συγγραφέας πάνω από 120 επιστημονικών εργασιών που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε διεθνή συνέδρια κ.λπ. και περισσότερα από 400 άρθρα σε εφημερίδες & περιοδικά.
Έχει γράψει πολλές εκατοντάδες άρθρα για τις νέες τεχνολογίες, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, επισιτιστική κρίση, χρηματαγορές, στασιμοπληθωρισμός, πανδημία, κρυπτονομίσματα, Δρόμος του Μεταξιού, δημόσιο χρέος, 4η βιομηχανική/τεχνολογική επανάσταση, επιχειρηματικότητα, αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, μεγάκυκλοι της οικονομίας, καινοτόμες κοινωνίες και οικονομίες, δημόσια οικονομικά, χρηματοοικονομικές αναλύσεις, οικονομική σημασία των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, δημόσιες δαπάνες, κρατικός προϋπολογισμός, παγκόσμιο χρέος, κόστος διαβίωσης, ενεργειακό κόστος, εμπορικά ελλείματα, οικονομική ανάπτυξη, τουρισμός κλπ., τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες όπως η Καθημερινή, Το Βήμα, Τα Νέα, η Ναυτεμπορική, εφημερίδα των συνταξιούχων 60+, Realnews, σε περιοδικά όπως το In-On, Κρητών Επιχειρείν, το Geopolitics, Επίκαιρα, GR DIPLOMATIC REVIEW, το Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ, το Δελτίο Διοίκησης Επιχειρήσεων και σε διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες, i-efimerida, liberal.gr, Huffingtonpost.gr, hubnews.gr etc.
Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 500 τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και συζητήσεις για τα θέματα σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας, την οικονομική ανάπτυξη, τους οικονομικούς κύκλους, τον τουρισμό, τον Δρόμο του Μεταξιού, τις νέες τεχνολογίες, τις προβλέψεις covid-19, την παγκόσμια οικονομία, την γεωοικονομία, κ.λπ.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων: α) Τεχνικές χρηματιστηριακών προβλέψεων, Κλειδάριθμος, Αθήνα, 2008, β) Απλές Λογικές Αναδιάταξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων, Κλειδάριθμος, Αθήνα, 2013, γ) Προβλέψεις στην Οικονομία και στις νέες τεχνολογίες εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη, 2024, δ) Μοντέρνοι Δρόμοι του Μεταξιού, εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη, 2024, ε) Αναλύσεις και Προβλέψεις της πανδημίας του κορωνοϊού, εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη. Επίσης μαζί με άλλους 12 καθηγητές είναι συν γραφέας του βιβλίου για το Δημόσιο χρέος «Ελληνικό Χρέος η διαιώνιση του προβλήματος» . Άρθρο με τίτλο «The Causes of the Greek debt problem» έχει επιλέγει ως ένα από τα 100 καλύτερα άρθρα παγκοσμίως, που συμβάλλουν στην μακροχρόνια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη αυτού του αιώνα.
Η ερευνητική του δραστηριότητα είναι η πρόβλεψη νέων τεχνολογιών, προβλέψεις στην οικονομία, πρόβλεψη-μοντελοποίηση αγορών, με την χρήση ευφυών υπολογιστικών μεθόδων από το χώρο των νευρωνικών δικτύων, της ασαφούς λογικής, των νεύρο-ασαφών συστημάτων, των γενετικών αλγορίθμων, σιγμοειδών καμπυλών και καμπυλών κύκλων ζωής κ.λπ. Οι ερευνητικές περιοχές του εστιάζονται κυρίως στην πρόβλεψη νέων τεχνολογιών, στην ανάλυση δεδομένων για την λήψη αποφάσεων, στην πρόβλεψη των τιμών κάθε είδους αγορών, στην πρόβλεψη καινοτόμων οικονομιών, στην πρόβλεψη των εξελικτικών κινήτρων της κοινωνίας, στην πρόβλεψη της ανόδου και της πτώσης των εθνών, στην πρόβλεψη της εξέλιξης των επιχειρήσεων, στην πρόβλεψη των επιχειρηματικών και οικονομικών κύκλων, την πρόβλεψη των τεχνολογικών και οικονομικών κύκλων της οικονομίας, προβλέψεις και τάσεις στον τουρισμό, αλγόριθμοι πρόβλεψης του Covid-19, του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, γεωοικονομικές και ενεργειακές προβλέψεις, αναλύσεις για το δημόσιο χρέος, και τα δημόσια οικονομικά. Ανάλυση δεδομένων για την φορολογία, τον τουρισμό, την οικονομία, τις δημόσιες δαπάνες, τις επενδύσεις την οικονομική ανάπτυξη, κ.λπ. Αναλύσεις και προβλέψεις για την Μικροοικονομία και Μακροοικονομία, για τον «Δρόμο του Μεταξιού»-Belt & Road Initiative (BRI), το διεθνές εμπόριο, και τα ψηφιακά νομίσματα. Αναλύσεις των επιδράσεων των νέων δραστικών (disruptive) τεχνολογιών στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία, στρατηγικές προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες κλπ. Ανάλυση στρατηγικών αξιοποίησης των ευκαιριών και αντιμετώπισης των απειλών των νέων τεχνολογιών.